Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywają i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]
[...] substitutes: Health controversy over perceived benefits https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198517/ Cukier, otyłość konsekwencje. Przegląd literatury, szacunki dla Polski. Departament Analiz i Strategii. NARODOWY FUNDUSZ ZDROWIA https://zdrowedane.nfz.gov.pl/pluginfile.php/63/mod_resource/content/4/cukier.pdf Felber JP, Tappy L, [...]
Insektycydy polichlorowe były kiedyś bagatelizowane i uważano, że są niegroźne dla człowieka. Wystarczy obejrzeć jeden z wielu filmów z tamtego okresu. https://www.youtube.com/watch?v=-UiCSvQvVys Na nagraniu widać stosowanie DDT, insektycyd polichlorowy (bischlorofenylowy). Do tej samej grupy należy lindan, o którym zespoły punkowe śpiewały, że [...]
Nadciśnienie tętnicze to choroba, która zabija powoli, ale nieubłaganie. Stanowi jeden z najważniejszych czynników ryzyka dla choroby sercowo-naczyniowej. Zresztą, w modnym obecnie „zespole metabolicznym” ciśnienie krwi przekraczające 130 mm Hg (skurczowe) lub 85 mm Hg (rozkurczowe) jest jednym z kryteriów rozpoznania (obok nieprawidłowej [...]
Aktualizacja 14.05.2021 Okres redukcji/spalania tkanki tłuszczowej jest to czas niezwykle trudny dla organizmu, ze względu na to, że z jednej strony występuje niedostatek spożywanych kalorii (poniżej zapotrzebowania organizmu, tzw. deficyt kaloryczny), z drugiej zaś strony, zwłaszcza w przypadku osoby pragnącej prezentować sylwetka o bardzo niskim [...]
[...] działania układu nerwowego czy też pracy układu dokrewnego. Podsumowanie Wykorzystanie kawy, jak i kofeiny podczas cyklu na kreatynie, nie przynosi negatywnych następstw dla efektu końcowego suplementacji. Pamiętać jednak należy, że kofeina wpływa na poziom pobudzenia, stymuluje układ nerwowy do większej aktywności, co może być powiązane z [...]
Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]
[...] a nawet przygotowywanie jedzenia, nie było tak wygodne, łatwe i szybkie. Nie kwestionujemy wygody korzystania z kuchenki mikrofalowej. Czy jednak jest to na pewno bezpieczne dla zdrowia? Podsumowując Nie ma dowodów na to, że potrawy podgrzewane w kuchence mikrofalowej stają się mniej zdrowe z punktu widzenia żywieniowego lub że dochodzi do zmian [...]
[...] i zbudować ramę diety w oparciu o konwencjonalną żywność, a dopiero później uzupełniać ewentualne braki odżywką węglowodanowo-białkową albo czystymi proteinami. Dodatek dla zaawansowanych czytelników W cukrzycy typu II podawanie węglowodanów (o względnie szybkiej kinetyce), pochodzących z odżywek mija się z celem, ponieważ te osoby mają [...]
[...] mamy wpływu, jest upływający wiek biologiczny kobiety. Kobiety w wieku 30 lat i mniej mają co miesiąc, aż 25%-30% szans na zajście w ciążę. Jednak ten procent znacząco spada dla pań powyżej 40 roku życia i wynosi mniej niż 10%. Badania statystyczne podają, że problem z niepłodnością jest na tyle rozpowszechniony, że stanowi on numer jeden na [...]
[...] diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo niedawna dostępne są [...]
[...] frakcji LDL (błędnie uznawany za „zły cholesterol”) i HDL (błędnie uznawany za „dobry cholesterol”). Oczywiście nie należy rozpatrywać pojedynczego wskaźnika jako kluczowego dla zdrowia. Jak alkohol wpływa na stężenie trójglicerydów? Upośledza się proces mobilizacji i spalania tłuszczów, a więc krążą one sobie swobodnie. Odnotowuje się [...]
[...] artykuły, filmy, krótkie notki na facebooku, grafiki czy blogi są kierowanego do „hardkorowego pakera” czy kobiety. Bardzo często treści tam prezentowane są wręcz szkodliwe dla zdrowia. Oto kolejny z przykładów treningu, który może przynosić więcej szkód, niż pożytku. Mowa o codziennym wykonywaniu przysiadów. Pomijana kwestia regeneracji i [...]
[...] oporowy, w tym właśnie podnoszenie ciężarów wywołuje zupełnie inny rodzaj reakcji ze strony naczyń krwionośnych niż trening aerobowy. To zwykle ten drugi zalecany jest dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych. Tymczasem wielokrotnie udowodniono, że trening oporowy może przynosić potencjalnie ogromne korzyści dzięki zwiększonemu napływowi [...]
[...] je zawierają. Jednak Europejska Rada Informacji o Żywności określa MSG jako "ogólnie uznawany za bezpieczny". Chociaż nie ma niezbitych dowodów na to, że MSG jest szkodliwy dla ogółu populacji, pewne grupy ludzi wydają się na to wrażliwe. Jeśli cierpisz na migrenowe bóle głowy, najlepiej unikać paczkowanych pokarmów zawierających MSG. Niestety [...]
Co powiesz na kilka wskazówek, które mogą natychmiast wpłynąć na Twoje efekty podczas stosowania diety i ostatecznie szybciej doprowadzić Cię do wyznaczonych celów? Chcesz uniknąć pułapek dietetycznych, ciągłego głodu i zmęczenia, związanych ze stosowaniem diety? Nie rozpaczaj, jeśli zboczysz z właściwej drogi Każdemu czasami zdarzają się gorsze [...]
[...] artykułów, wyjaśniających tę kwestię. Tutaj znajdziesz dietę i plan treningowy: Kobiety: Jak uzyskać sylwetkę fitness - kompleksowy FIT poradnik Mężczyźni: Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! Co i jak trenować w domu? Jak przyspieszyć odchudzanie? To o czym chcę wspomnieć, trudno uznać za konieczność, jednak warto pamiętać, że wielu [...]
[...] w trakcie chemio- i radioterapii u pacjentów z nowotworami. Niewiele wskazuje też, iż regularne podawanie zaporowych dawek (dziesiątek gramów) witaminy C było korzystne dla zdrowia (wystarczy kilka gramów). W fizjologii z reguły nadmiar jest równie szkodliwy, jak niedobór. Z witaminami wcale nie jest inaczej. Warto zachować umiar i zdrowy [...]
[...] między anoreksją i ortoreksją. Oba rodzaje zaburzonego odżywiania są próbą posiadania kontroli nad jedzeniem. Kluczową różnicą jest to, że anoreksja skupia się na ilości spożywanej żywności a ortoreksja na jakości. Oba stany są groźne dla naszego zdrowia psychicznego (anoreksja także dla zdrowia fizycznego) i wymagają pomocy specjalisty.
[...] wiedzą i orientacją w tematach kulturystycznych. Znam przypadek młodej kobiety, która budzi się w nocy i zjada lody. Można jej tłumaczyć, że to niezwykle szkodliwe dla ustroju, że zaowocuje to destabilizacją glikemii, odkładaniem tkanki tłuszczowej i wieloma innymi problemami w przyszłości. I teraz zastanówmy, się, czy znacząco [...]